Samsy z jajkiem

Unia AzjatyckaDziś mamy w Unii Azjatyckiej temat jajeczny, choć niekoniecznie świąteczny – potrawy z jajkiem. Skorzystam z tej okazji, by – po pilawie, beszbarmaku i oromo – przedstawić kolejne danie charakterystyczne dla Azji Centralnej – samsy.

Samsy to dość duże, pieczone pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Tradycyjnie wypieka się je w tandyrze, czyli glinianym piecu, w którym samsy są przyklejone do jego wewnętrznych ścianek (tak samo piecze się też chleb) – ale w piekarniku też się uda. Jak się można domyślić – z różnymi rodzajami farszów. Najczęstszy to mielone mięso, ale pomysłowość nie zna granic.

Jeśli chodzi konkretnie o samsy z jajkiem, jest to danie kuchni uzbeckiej (tuxum somsa). Choć najwyraźniej nie jest rozpowszechnione w całym kraju, przepis na nie znalazł się także w jednej z uzbeckich książek kucharskich wydanych po polsku – „Przysmaki kuchni uzbeckiej” Karima Machmudowa i H. Ismaiłowej (tłum. Janusz Gazda, wyd. Watra, Warszawa 1991). Tam samsy nazywają się pasztecikami, ale i przepis, i zamieszczona pod tytułem uzbecka nazwa wyjaśniają sprawę. Zamieszczam więc ten przepis wraz z kilkoma innymi dla towarzystwa.

samsy - przepisy

W książce znajduje się też dość obszerny wstęp o samych tandyrach.

tandyr 1

tandyr 2

I trochę zdjęć różnych typów sams.

samsy - zdjęcia

I jeszcze kilka zdjęć-wspomnień z Krymu (Eupatoria, 2010 r.).

samsy z Krymu
Krymskie samsy…
samsy Eupatoria
…i lokal, w którym je podawano. Ciekawe, czy nadal istnieje.
tandyr w Eupatorii
Tandyr w tym samym lokalu. Piekł się w nim też chleb. I stał na nim piękny uzbecki czajnik.
tandyr przenośny
I tandyr w wersji przenośnej – właściwie nie bardzo to widać, ale był załadowany na przyczepkę tego samochodu.

Na blogu Japonia.info poznacie kanapkę z pastą jajeczną, a u Baixiaotai – jajeczne tofu.


Oznaczone , , ,

6 opinii z “Samsy z jajkiem

  1. Przygotowywałaś ja w domu? Ile czasu się je piecze w takim naszym klasycznym piekarniku?

    1. Tych z jajkiem akurat sama nie robiłam, ale inne tak. Czas pieczenia zależy od ciasta i ilości farszu, ale w pół godziny powinien się zamknąć.

  2. PS: co barwi na zielono paszteciki po tatarsku?

    1. To chyba tylko taki odcień zdjęcia, bo w przepisie, który jest powyżej, nie widać nic zielonego.

  3. Och, to prawie zupełnie jak nasze „pudełka” z jajkiem i czosnkiem bulwiastym!

    1. A z jakiego ciasta robi się pudełka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *