Festiwal Kurutu w Biszkeku

kurut17 kwietnia na Kirgisko-Tureckim Uniwersytecie Manasa w Biszkeku odbędzie się festiwal kurutu. Powiadomiło o tym ministerstwo kultury, informacji i turystyki Kirgistanu.

Zgodnie z informacją celem festiwalu jest popularyzacja tradycji narodowej kuchni i zapoznanie turystów i gości Biszkeku z jej charakterystycznymi cechami.

W ramach festiwalu jest przewidziany program folklorystyczno-rozrywkowy, degustacja potraw i jarmark kurutu. Przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Kirgistanu przeprowadzą warsztaty przygotowywania kurutu, zup szorpo i deserów. Odbędzie się także konkurs na najlepszy kurut.

Organizatorem festiwalu jest Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa przy Uniwersytecie Manasa przy wsparciu Departamentu Turystyki Republiki Kirgiskiej.

Kurut to tradycyjny dla narodów Azji Centralnej produkt z kwaśnego mleka. Na przestrzeni wielu lat pozostaje jedną z ulubionych przekąsek w tym regionie.

Źródło: http://rus.azattyk.org/archive/ky_News_in_Russian_ru/20160405/4795/4795.html?id=27655284, 5.04.2016


Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *